In elk Nederlands huis moet vanaf 1 juli 2022 op elke verdieping ten minste één goed functionerende rookmelder hangen. Die regel geldt al langer voor nieuwbouwwoningen en wordt nu uitgebreid.
Rookmelders redden levens. Dat is niet alleen het terugkerende thema van de Brandpreventieweken, maar ook echt een feit. Als we slapen, ruiken we namelijk geen rook. Vooral daardoor overlijden er gemiddeld meer dan dertig mensen per jaar als gevolg van woningbrand.
Dat aantal kan omlaag als er in elk huis rookmelders zouden hangen, zegt de brandweer al langer. Daarom heeft de regering vorig jaar besloten dat alle huizen vanaf de zomer van 2022 rookmelders moeten hebben. Maar je hangt rookmelders natuurlijk niet op omdat het moet, maar vooral voor de veiligheid van jou en je gezin!
Wat is een goede rookmelder?
Een goede rookmelder herken je aan het Europese keurmerk EN 14604. Daaruit blijkt dat de rookmelder voldoet aan de noodzakelijke kwaliteitseisen. Bij voorkeur kies je rookmelders met een batterij die tien jaar meegaat. Die zijn in aanschaf vaak iets duurder, maar dat verdien je snel terug.
Hoe ophangen?
Vanaf juli 2022 moet er op elke verdieping van je huis ten minste één rookmelder hangen. Maar het is nog veel veiliger om er op alle slaapkamers eentje te plaatsen. Je bevestigt rookmelders aan het plafond. Doe dat tenminste een halve meter vanaf de muur of uit de hoek. Zorg er ook voor dat ze niet op de tocht hangen of in de buurt van mechanische ventilatie.
Als ze eenmaal hangen, moet je de rookmelders goed onderhouden, zodat ze hun werk blijven doen. Maak ze daarom regelmatig schoon en controleer dan meteen of de batterij het nog doet. Wil je meer weten over het plaatsen – en onderhouden – van jouw rookmelders? Op de website van de brandweer(Opens in a new window) vind je een schat aan informatie.
Koophuis vs. huurhuis
Een goede rookmelder kost ongeveer drie tientjes. Als je een koophuis hebt, ben je uiteraard zelf verantwoordelijk voor het kopen en plaatsen van rookmelders. Woon je in een huurhuis? Dan moet de woningcorporatie of je huurbaas ervoor zorgen dat er rookmelders worden geplaatst.
Brandverzekering
Naast de brandweer zijn verzekeraars groot voorstander van rookmelders. Ze helpen namelijk om brand- en roetschade te beperken. Maar wat als je na 1 juli 2022 nog geen rookmelders hebt en ontstaat er brand? Ben je dan wel verzekerd?
Voorlopig wel. Er is namelijk geen enkele verzekeraar die in de polisvoorwaarden zegt dat je verplicht bent om rookmelders te plaatsen. Maar let op: het kan zijn dat jouw verzekeringsmaatschappij de nieuwe wetgeving in de toekomst wél opneemt in de voorwaarden.
Preventie-coach
Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je vragen over jouw eigen opstal- of inboedelverzekering? Neem dan contact met me op. Ik ben niet alleen expert op het gebied van verzekeringen, maar kan je ook helpen als preventie-coach. Maak dus gerust eens een vrijblijvende afspraak.